Tabaktaki soyut sanat: Süprematist sunumun lezzet algısı, beğeni, tercih ve ödeme eğilimi üzerindeki etkisi - Tınmaz, Oğuzhan (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırma, görsel deneyimlerin merkezinde yer alan yiyecek sunumlarının tüketim davranışları üzerindeki etkisine odaklanmıştır. Çalışmada, soyut sanat akımı olan süprematizmden esinlenerek tasarlanan yiyecek sunumlarına yönelik beğeni, görsel lezzet algısı ve sanatsal beğeni faktörlerinin tüketim davranışları olan, tercihler ve ödeme eğilimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın verileri çevrim içi ortamda 23 ülkeden, 655 katılımcı ile gerçekleştirilen anket aracılığı ile toplanmıştır. Ankette katılımcılardan, sanattan esinlenerek hazırlanmış "süprematist sunum" ile günün trendlerine uygun olarak hazırlanan "modernist sunuma" ait görselleri; beğeni, görsel lezzet algısı ve sanatsal beğeni yönünden ayrı ayrı puanlamaları istenmiştir. Araştırma sonuçları, sanatın insanlara verdiği hazzın yiyecek sunumları yoluyla da duyumsanabileceğini, soyut sanat akımı olan süprematizmden esinlenerek hazırlanan sunumların, beğeniler ile lezzet algısını etkilediği, bunun ödeme eğilimine yönelik kararlar üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte araştırma, insanların genellikle trendleri tercih etme eğiliminde olduğunu ve ödeme istekliliğinin tercihler ile doğru orantılı olduğunu göstermiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Gastronomi, Gastrofizik, Yiyecek sunumu, Lezzet, Süprematizm