Kostüm ve dekor tasarımının tiyatroda dramatik yapıya etkilerinin Grigory Gorin'in Kundakçı oyunu üzerinden incelenmesi - Toygu, Melih Can (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Tiyatro seyircisi, sahnedeki dekor, kostüm ve renklere baktıklarında görsel bileşenlerin düzenini bilinçaltlarında okur ve yaratılan sanat eserini bütün bileşenleriyle anlamlandırır. Tiyatro profesyonelleri yapboz parçaları gibidir. Bu parçalar çoğu zaman kendi başlarına pek fazla şey ifade etmezler. Sadece doğru şekilde birleştirildiklerinde, başarılı bir yapımı yaratabilirler. Bu çalışmanın ana amacı Tiyatro Anadolu'da sergilenen Grigory Gorin'in (Herostratos'u Unutun eserinin Haluk Bilginer ve Muharrem Özcan tarafından yapılmış olan uyarlaması) Kundakçı eseri üzerinden kostüm tasarım özellikleri, dekor ve renk tasarımlarıyla beraber dramaturgiye katkılarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde tiyatroda dramaturgi, kostüm, dekor ve renk tasarımları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde incelenen oyun, oyunun özellikleri ve tasarım unsurları ele alınmıştır. Oyunun özellikleri, Tiyatro Anadolu'nun oyunu yorumlama şekliyle ortaya konmuştur. Bu amaçla tasarlanan kostümlerin farklı özellikleri tanımlanmış ve irdelenmiştir. Son aşamada uzmanlarla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler ile tasarımların dramaturgiye destek veren özellikleri yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tiyatrolar Sahne düzeni ve dekor; Kostüm tasarımı, Sahne dekor, Giysi tasarımı