Global markaların Azerbaycan reklam stratejileri : - Mammadova, Aydan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Teknolojinin bir sonucu olarak dünya küçülmeye devam etmekte ve sınırlar ortadan kalkmaktadır. Küresel pazarda işletmelerin markalarını duyurmaları için yenilikçi yollar bulmaları gerekmektedir. Bu nedenle küresel pazarlarda farklı ülkeler ve farklı kültürler arasında reklamları standartlaştırma veya adapte etme kararı büyük önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, küresel markaların Azerbaycan televizyon reklamlarını nasıl standartlaştırdıklarını ve adapte ettiklerini menşe ülke ve ürün kategorisine odaklanarak incelemektir. Bu amaca ulaşmak için, televizyon reklamlarının unsurlarına odaklanan sorularının yanı sıra standardizasyon/ adaptasyon kararını etkileyen faktörler de belirtilmiştir. Bu çalışmanın veri toplanmasına rehberlik etmesi için ilgili literatür taraması yapılmıştır. Veriler nicel yöntem olan içerik analizi yöntemiyle, global markaların YouTube ve resmi internet sitelerinden toplanmıştır. Veriler ışığında araştırmaya dahil edilen global markalar kişisel bakım/ güzellik, temizlik, sağlık/ilaç, gıda kategorilerinde daha çok standardizasyon stratejisini benimserken, otomotiv ve teknoloji kategorisinde adaptasyon reklam stratejisini benimsemektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Reklamcılık; Globalleşme, Global reklamcılık, Adaptasyon, Standardizasyon, Azerbaycan.