Yoksulluk olgusu : - Ertürk, Şeniz Pınar (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Yoksulluk, birçok ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin de ciddi sorunlarından biridir. Artan yoksulluk hem toplumsal bütünleşmenin hem de iktisadi kalkınmanın önünde büyük bir engeldir. Bu çalışmada, yardım alan hanelerin yoksulluk durumu sosyolojik olarak analiz edilmektedir. Hanelerin yoksulluk durumu şu başlıklar altında incelenmektedir: Sosyo-demografik yapı, kadın ve erkeğin emek piyasasındaki konumu, göç, fiziksel yaşam koşulları, tüketim kalıpları, kent mekânını kullanma biçimleri, geçimlik üretim, borç, geleneksel ilişki ağları, sağlık, yardım, yoksulluk ve zenginlik algısı. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konunun problemi, amacı, önem ve sınırlılıkları ele alınmıştır. İkinci bölümde, araştırma modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması ve yorumlanmasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, yoksulluğun kavramsal çerçevesi, yoksullukla ilgili temel yaklaşımlar, toplumsal dışlanma, ekonomik kriz, kadın ve yoksulluk ile yoksullukla mücadele hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise; uygulanan anketler sonucunda hanelerin yoksulluk durumları analiz edilmiştir. Son olarak beşinci bölümde, çalışma bütün olarak değerlendirilerek sonuç ve öneriler kısmı oluşturulmuştur.
Keywords: Yoksulluk Türkiye Elazığ; Yoksullar Türkiye Elazığ