Gençlerin flört şiddeti deneyimlerinin sosyolojik bir incelemesi - Sabahat Akkaynak, Zeynep (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu araştırma; liseden yeni mezun olmuş genç kız ve genç erkeklerin, flört ilişkisi ve şiddetine dair görüş ve deneyimlerini ortaya koymayı, bu deneyimlerdeki benzerlik ve farklılıkları anlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda genç kız ve genç erkeklerin flört ilişkisini ve şiddetini nasıl deneyimlediklerini, görüşlerindeki ve deneyimlerindeki benzerlik ve farklılıkların neler olduğunu, toplumsal cinsiyetin ilişkilerine nasıl yansıdığını sorgulamaktadır. Fenomenolojik paradigmayla inşa edilen bu çalışmada, feminist kuram benimsenmiş, nitel araştırmalarda sıklıkla tercih edilen derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubu Haziran 2021'de liseden mezun olmuş ve bu sene üniversite giriş sınavlarına hazırlanan 5 genç kız ve 5 genç erkekten oluşmaktadır. Gençlerin anlatımlarından yola çıkılarak; flört ilişkisine yönelik görüşlerine, romantik ilişki deneyimlerine, flört şiddetini açıklama biçimlerine ve flört şiddeti deneyimlerine ilişkin anlam kümeleri ve temalar oluşturulmuştur. Gençler ilk flört ilişkilerini lisede deneyimlemekte, bu ilişkiler aracılığıyla kimlik oluşturmakta ve toplumsal cinsiyet rollerini icra etmektedir. Genç kızlar ve genç erkekler söylemlerinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı eleştirel bir tavır almakta ancak duygusal ilişkilerinde bu eşitlikçi duruşu tam anlamıyla sergileyememektedir. Özellikle cinsel yakınlık konusunda genç erkekler cinsiyetçi bir bakışa sahiptir. Gençlerin flört ilişkilerinde fiziksel şiddet yaşanmazken, psikolojik şiddet yoğun olarak deneyimlenmektedir. Gençler flört şiddetini tanımakta, deneyimlemekte ancak yaşadıklarını flört şiddeti olarak konumlandıramamaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Gençlik, Flört ilişkisi, Flört şiddeti, Toplumsal cinsiyet