Azerbaycan Ortaokul Matematik Ders Kitapları Kesir Görevlerinin Bilişsel İstem Düzeyi ve Temsil Biçimleri Açısından İncelenmesi - Nasirov, Aliabbas (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı Azerbaycan ortaokul matematik ders kitaplarındaki kesir görevlerinin (kesir, ondalık gösterim, yüzde ve oran) bilişsel istem düzeylerini ve temsil biçimlerini belirlemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda veriler doküman incelemesi yöntemi ile toplanmıştır. İncelenen görevler konu anlatımı, örnek, alıştırma ve değerlendirme olmak üzere dört grup altında ele alınmıştır. Görevlerin bilişsel istem düzeyleri ezberleme, ilişkilendirmeye dayalı olmayan, ilişkilendirmeye dayalı ve matematik yapma; görevlerin temsil biçimleri ise sözel, cebirsel, model, tablo, grafik, gerçek yaşam durumu şeklinde kategorize edilmiştir. Görevlerin bilişsel istem düzeyleri ile ilgili elde edilen bulgulara göre Azerbaycan matematik ders kitaplarındaki düşük ve yüksek düzey görevlerin neredeyse aynı oranda olduğu söylenilebilir. Sınıflar bazında baktığımızda tüm sınıf seviyeleri için düşük ve yüksek düzey bilişsel istem gerektiren görevlerin oransal olarak birbirine yakın olduğu, üst sınıflara doğru görevlerin bilişsel istem düzeylerinde bir düşüş olduğu görülmüştür. Görevlerin temsil biçimleri ile ilgili en temel bulgular ders kitaplarında farklı temsil kullanımına az yer verildiğini göstermektedir. Sözel, cebirsel ve model temsiline ağırlıklı olarak yer verildiği; tablo, grafik ve gerçek yaşam temsillerine daha düşük düzeyde yer verildiği görülmüştür. Bulgulara göre 5. sınıf kitabı çeşitli temsil kullanımına göre en zengin ders kitabı sayılabilir. Bu araştırmanın temel sonuçlarına dayanarak üst sınıflarda da çeşitli temsillerin yer aldığı daha yüksek düzey problemlerin geliştirilmesi ve ders kitaplarına entegre edilmesi önerilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Azerbaycan ders kitapları, Matematiksel görevler, Bilişsel istem düzeyi, Matematiksel temsil