Sendikaların toplu pazarlıktaki gücü - Gündoğan, Naci (Anadolu Üniversitesi, 1996)
1945'lerde endüstri ilişkileri literatürüne giren ''sendikanın gücü'' kavramı hem popüler hem de akademik bir çok araştırmaya konu olmuştur. Sendikanın gücü kavramının siyasal, sosyolojik ve ekonomik bir çok boyutlarının bulunması sebebiyle siyaset bilimciler, sosyologlar ve ekonomistler konuyu kendi bakış açılarına göre ayrı ayrı değerlendirmişlerdir. Biz ise burada sendikanın gücü kavramını biraz daha daraltarak sendikanın toplu pazarlıktaki gücü bağlamında ele almaya çalıştık. Yani, sendikanın gücünü toplu pazarlık faaliyetleriyle sınırlandırdık. Sendikanın toplu pazarlıktaki gücünün ölçülmesinin mümkün olup olmadığı ya da gerekli olup olmadığı konusu endüstri ilişkileri literatüründe geniş bir tartışma alanı olmuştur. Bu konuda farklı yöntemler kullanılarak yapılan birçok çalışma bulunmakla beraber tam anlamıyla tatmin edici bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, toplu pazarlık sürecinde önemli bir yere sahip olan pazarlık gücü kavramını, bu konuda daha önce yapılan çalışmaların ışığı altında, açıklığa kavuşturmak ve toplu pazarlıkta sendikanın gücünü belirleyen faktörleri analiz etmektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Toplu pazarlık