İlkokul resmi İngilizce öğretim programı ile uygulamadaki program arasındaki uyumun incelenmesi - Karabacak, Eda (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Bu araştırmanın amacı ilkokul resmi İngilizce öğretim programı ile uygulamadaki program arasındaki uyumunun incelenmesidir. Bu amaçla karma araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada eşit statülü eş zamanlı desen temel alınmıştır. Araştırma verileri anket, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmeler, yansıtma günlüğü, araştırmacı günlüğü ve belgeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın katılımcıları ise 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kütahya il merkezine bağlı ilkokullarda İngilizce derslerini yürüten öğretmenlerdir. Araştırmadan elde edilen nicel veriler betimsel istatistik analizi, nitel veriler ise tümevarımsal analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda ilkokul İngilizce öğretim programı ve ünitelendirilmiş yıllık planlar arasında uyum olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programın amaç ve içerik öğeleri açısından İngilizce öğretmenlerinin program uyumunu gerçekleştirdikleri ancak programın öğrenme-öğretme süreci ve değerlendirme öğeleri açısından uyumun gerçekleşmediği noktalar olduğu belirlenmiştir. Program uyumunun sınıf öğretmenleri tarafından kısmen gerçekleştirildiği, birleştirilmiş sınıf öğretmenleri tarafından ise büyük oranda gerçekleştirilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Teknolojik donanım ve materyal eksiklikleri, birleştirilmiş sınıfların kendine özgü yapısı, öğretmenlerin mesleki yeterlikleri ve inançları uygulanan programı etkileyen etmenler arasında yer almaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1609E621".
Keywords: İngiliz dili Öğretim (İlk); Program uyumu, İlkokul İngilizce öğretim programı, Programa bağlılık, Ünitelendirilmiş yıllık plan, Karma araştırma.