Katılım bankalarının Türkiye'de bankacılık sektöründeki yeri, işleyişi ve performans analizi - Arabacı, Nihat (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Dünya ekonomi literatürüne bundan 50 yıl önce düşünce olarak giren faizsiz bankacılık sistemi 1970'li yıllarda düşünce aşamasından çıkıp uygulamaya başlanmıştır. Ülkemizde 1983 yılında Kanun hükmünde Kararname ile kurulmasına izin verilen ilk adıyla özel Finans Kurumları yeni adıyla Katılım Bankaları Dünyada özellikle son on yıldır çok büyük bir gelişme kaydetmişlerdir. Bugün Dünya'da sadece İslam ülkelerinde değil özellikle ingiltere ve ABD gibi finans sektörünün çok ileri seviyelerde olduğu Ülkelerde Faizsiz Bankacılık sistemi çok ilerlemiştir. Dünyanın sayılı Bankaları bünyelerinde Faizsiz Bankacılık Departmanları açarak Ortadoğu'daki atıl durumdaki petro-dolarları bünyelerine katmaktadırlar. Ülkemizde Katılım Bankaları özellikle 2001 yılından sonra büyük bir atılım içerisine girmiş ve diğer ticari bankalar ile rekabet edebilir hale gelmişlerdir. Bunda 1999 ve 2001 yıllarında yapılan değişiklik ile Katılım Bankalarının Bankalar Kanununa tabi olması ve Katılım Bankalarının ticari bankalar ile eşit haklara kavuşmasının buyuk etkisi bulunmaktadır. Bu çalışmamızda Katılım Bankalarının Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişim sürecine değinilmiş, bu Bankaların fon toplama sistemleri ve bu fonları kullandırma sistemleri hakkında bilgiler verilmiş. Katılım Bankalarının son özellikle atak yaptığı yıllar olan son 5 yıllık performansları değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bankalar ve bankacılık Dinsel yönler İslam; Bankalar ve bankacılık Türkiye