Gammarus pulex (crustacea : amphipoda)'te bazı DNA ve protein analizleri - Arıcı, Merve (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Gammarus'lar hem ekonomik hem de sucul indikatör özelliği olan canlılardır. Bu çalışmada Gammarus cinsine ait Gammarus pulex'te çeşitli moleküler teknikler kullanılması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla öncelikli olarak genomik DNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen genomik DNA'nın kalitesini ve saflığını belirlemek için spektrofotometrik ve elektrofotometrik yöntemlerle analizi yapılmıştır. Bu analizler örneklerin PCR için kullanılabilirliğini göstermiştir. Evrensel primerler kullanılarak kurulan PCR reaksiyonunda bantlaşmaların olduğu görülmüştür. Ayrıca Gammarus pulex'ten protein izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen proteinler SDS-Page ile görüntülenmiştir. Protein izolasyonları sonucunda 9 Gammarus pulex'in aynı protein konformasyonunu gösterdiği belirlenmiştir. Bu sonuç DNA ve proteinlerin türler arasındaki ilişkiyi ortaya koyabileceğini göstermiştir.
Keywords: Gammarus pulex; DNA Analiz; Proteinler Analiz