Otel işletmelerinde ilişkisel pazarlama ve Kemer Bölgesindeki otel ve tatil köylerinde ilişkisel pazarlama uygulamaları üzerine bir araştırma - Hatipoğlu, Işıl (Anadolu Üniversitesi, 2000)
Günümüzde otelcilik endüstrisi olgunluk dönemine ulaşmış ve rekabet ciddi bir şekilde artmıştır. Çok sayıda otel işletmecisi geleneksel pazarlama yaklaşımının gelecek için yeterli olmadığını fark etmiştir. Rekabet avantajı yaratabilmek için ürünlerini fiziksel olarak farklılaştırma yoluna giden işletmeler, kısa zamanda bunun son derece maliyetli ve taklit edilebilir olduğunu görmüşlerdir. Bu da 1990'larda otelcilik endüstrisinin dikkatinin ilişkisel pazarlamaya yönelmesine neden olmuştur. Söz konusu nedenlerden dolayı ilişkisel pazarlama yaklaşımı bu tez çalışmasında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede öncelikle, hizmet kavramı ele alınmış, daha sonra birer hizmet işletmesi olan otel işletmelerinde pazarlama kapsamlı olarak incelenmiştir. Daha sonra ilişkisel pazarlama kavramı ve otel işletmelerinde ilişkisel pazarlama süreci içinde yer alan bütün faaliyetler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu açıklamaları desteklemek amacıyla Bağlılık Üçgeni ve Hizmet İlişkileri Modeli örnek olarak verilmiştir. Son olarak Kemer bölgesindeki otel ve tatil köylerindeki İlişkisel pazarlama uygulamaları yapılan anket çalışması ve bu işletmelerin yöneticileriyle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirilmek yoluyla ortaya konmaya çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İlişkili pazarlama; Konaklama sanayii Pazarlama; Müşteri ilişkileri