Vergi ahlakının belirleyicileri : - Ay, Şahin (Anadolu Üniversitesi, 2022)
İnsanların eylemleri, bu eylemlerin ekonomik yansımaları ve bunun ahlak ile ilişkisi oldukça önemli bir husustur. Bireylerin vergi uyumları üzerinde önemli bir etkisi olan vergi ahlakı ile beraber, vergi ödeme konusunda motive edici ve motivasyon bozucu hususların neler olduğu çalışmanın ana iskeletini oluşturmaktadır. Vergi ödeme veya vergi ödemeyi istememe tavırları ve eylemlerinin sebeplerini belirleyen ekonomik ve sosyal pek çok faktör bulunmaktadır. Çalışmada; Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'tan oluşan TRC3 bölgesinde vergi ahlakının belirleyicilerinin neler olduğunu analiz edilmiştir. Çalışmada vergi ahlakı ile ilgili TRC3 bölgesinde somut bilgilere ulaşılması hedeflenmiş ve nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile hem memleketi TRC3 bölgesi olan hem de bu bölgede yaşayan 32 gelir vergisi mükellefi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi için Nvivo 8 paket programı kullanılmıştır. Analizin ardından veriler yorumlanmıştır. Kamu hizmetleri ve kamu idareleri, vergi cezaları ve denetim, vergi afları, vergi adaleti, mevcut ekonomik konjonktür, yolsuzluk algısı, kayıt dışına erişilebilirlik, ideoloji ve siyasi iktidarın kabulü ile aile ve sosyal çevrenin TRC3 bölgesinde vergi ahlakı üzerinde belirleyici olduğu belirlenmiş olmakla birlikte elde edilen sonuçlar doğrultusunda bazı önerilere de yer verilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vergileme; Vergi, Vergi ahlakı, TRC3 bölgesi, Nitel araştırma yöntemi