Havalandırma ve hava ile ısıtma hava santralleri - Demirci, Ferhat (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Isıtma ve havalandırma konusu, yaşanan mahallerde özellikle büyük işletmelerde bir sorun olarak karşımıza çıkar. Havalandırma, mahallin projelendirilmesi sırasında düşünülmelidir. Aksi halde işletme açısından daha fazla emek ve maliyete neden olur. Bu çalışmanın birinci bölümünde havalandırma genel hatlariyle incelenmiş ve çeşitlerinden bahsedilmiştir. Daha sonra ısıtma ve havalandırma santralinin kurulmasında gerekli elemanlar, hava kanalları, kontrol cihazları verilmiştir. İkinci bölümde örnek bir mahallin, hava ile ısıtılması sırasındaki ısı kayıpları hesaplanmıştır. Isı kayıplarına bağlı olarak, ısıtıcı seçilmiş ve hava santrali için uygun hava filtresi seçimi yapılmıştır. Bundan başka, emme ve basma hava kanallarının boyutlandırılması ve emiş menfezlerin seçimi yapılmıştır. Son aşamada ise, alternatif yakıtlara göre ekonomik analiz yapılmıştır. Havalandırma kanallarının izoleli ve izolesiz durumdaki farklılıkları bulunmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Isıtma; Havalandırma; Hava kanalları; Hava filtreleri; Merkezi ısıtma sistemleri; Sıcak hava ile ısıtma