Political news and stock market reactions : - Karime, Sleiman (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Bu tezin temel amacı, siyasi haberlerin Borsa İstanbul 100 endeksinin (BİST-100) getirileri ve oynaklığı üzerindeki etkisini incelemektir. Örneklem verisi, Ocak 2008'le Aralık 2017 arasındaki dönemi kapsamaktadır. Örneklem, 2008'deki Küresel Ekonomik Krizi'nin ve 2013'deki Amerikan Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının azaltılması politikasının Türk hisse senedi piyasaları üzerindeki etkilerinin yalıtılması amacıyla, iki alt döneme ayrılmıştır. Günlük hisse senedi piyasası verileri EVDS Web-Hizmeti'nden, siyasi haber başlıkları ise Guardian Gazatesi'nden derlenmiştir. BİST-100'ün siyasi haberlere tepki olarak oluşan oynaklığının modellenmesi amacıyla çeşitli doğrusal olmayan oynaklık modelleri (simetrik ve asimetrik GARCH tipi modeller) kullanılmıştır. Tezin bulguları dört temel sonuca işaret etmektedir. Birincisi, siyasi haberlerin BİST-100 endeksinin getirileri ve oynaklığı üzerinde anlamlı bir etkisi var gibi görünmektedir. İkincisi, kötü haberlerden kaynaklanan negatif şoklar BİST-100 endeksinin getirilerini ve oynaklığını etkilemekle birlikte, iyi haberlerden kaynaklanan pozitif şoklar getiriler üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı halde getirilerin oynaklığını düşürmektedir. Üçüncüsü, iyi yada kötü haberler hisse senedi getirilerini farklı yönlerde etkilemekte olup etkinin yönü zamanla değişim göstermektedir. Dördüncüsü, bulgular, BİST-100 getirilerinde "Kaldıraç Etkisi" nin varlığını güçlü bir şekilde meydana çıkarmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Hisse senetleri Türkiye; Siyasi haberler, Pay getirileri, Oynaklık, BİST-100, GARCH