Çalışanların insan kaynakları yönetimi algılarının metaforlar aracılığıyla analizi : - Gül, Nazan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, çalışanların insan kaynakları yönetimine ilişkin algılarını mümkün olan tüm gerçekliğiyle ortaya koymaktır. Bu, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının başarını ya da başarısızlığını anlamak ve nelerin iyi yapıldığını, nelerin aksadığını içerden bakarak öğrenmek açısından önemlidir. Bu bilgiye ulaşılması, mevcut sorunların ortadan kaldırılmasını ve iyi uygulamaların pekiştirilmesini sağlayacaktır. Çalışanların insan kaynakları yönetimine ilişkin gerçeğe yakın algılarının doğası gereği sansürden uzak, özgür ifade gücü bulunan ve bilinçaltını yansıtma özelliği taşıyan metaforlar aracılığıyla tespit edilmesi amaçlanmıştır. Olgu bilim deseni kullanılarak elde edilen veri içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma, Eskişehir'de faaliyet gösteren özel bir sağlık kuruluşuna bağlı iki hastanede yapılmış; veriler bu iki hastanede farklı kademelerde çalışan ve tesadüfi olarak seçilen toplam 150 kişiden elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen verinin analiz edilmesi ve yorumlanması beş aşamada gerçekleştirilmiştir (Kodlama, eleme, verileri bilgisayar ortamına aktarma, kategori geliştirme ve geliştirlen kategoriler ışığında verilerin yorumlanması). Geçerli bulunan148 görüşme formunun içerik analizi Excel (2013) programı kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların, 13'ünün bitki, 13'ünün hayvan metaforu olmak üzere toplam 26 metafor kullandıkları saptanmıştır. Yapılan analiz sonucunda bölümün tavrı, bölümün yetkinliği, bölüme ilişkin genel saptama, ekibin tavrı ve ekibin yetkinliği şeklinde beş ana tema ve bunlara bağlı 116 alt temaya ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İnsangücü planlaması; Metafor, Yetkinlik, İnsan kaynakları, İnsan kaynakları yönetimi, İnsan kaynakları yetkinlikleri.