İşletmelerde ISO 9000 standartlarının kullanılması ve bu standartların verimlilik artırıcı etki yaratmasında üst yönetimin rolü - Besler, Senem (Anadolu Üniversitesi, 1995)
İşletmeler giderek artan rekabet ortamında verimliliğe, maliyet ve kaliteye önem vermek zorundadırlar. Değişen çevre koşulları, teknolojik yenilikler ve rakabetin son derece güçleştiği günümüz pazarlarında, işletmelerin başarısının tek ölçütü yüksek kalitede bir ürünü daha ucuza elde etmektir. Bunu sağlamanın en etkin yolu ise, kaliteyi yaratan kalite güvencesi veren, etkinliği ve verimliliği sürekli artıran bir sistem oluşturmaktır. ISO 9000 Kalite yönetimi ve Kalite Güvencesi Standartları, etkin bir kalite sisteminin kurulması, uygulanması ve sürekliliğinin sağlanması amacına yönelik sistem standartlarıdır. Maliyet ve zamandan tasarruf sağlamak, karlılığı ve verimliliği artırmak, etkin bir yönetim sağlamak ve sürekli rekabet ortamında faaliyet göstermek isteyen işletmeler için bu standartlar kaliteye verilen önemin ve müşteri beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanabileceğini güvence altına almanın bir yoludur. Etkin ve verimli bir kalite güvence sisteminin kurulabilmesi her şeyden evvel üst yönetimin kesin kararına, inancına ve desteğine bağlıdır. ISO 9000 standartları üst yönetimin uygulamaların önünde alması ve lider olma özelliği taşıması ile başarıya ulaşabilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: ISO 9000 seri standartlar; Kalite güvencesi Standartlar