Diopsit esaslı porselen seramikler - Çavaç, Mustafa (Anadolu Üniversitesi, 2003)
Bu çalışmanın amacı, pişirim koşullarında diopsit kristallerini oluşturabilecek şekilde dizayn edilmiş, yüksek oranda toprak alkali elementlerini içeren, beyazlığı yüksek porselen karo bünyelerin geliştirilmesidir. Diopsit kristallerini içeren, zirkonsuz, porselen karolar geliştirilmiştir. K2O-CaO-MgO-SiO2 içeren frit ile kil, kalsit, manyezit, feldspat, kuvars kullanılarak formüle edilen bünye hızlı pişirim şartlarında sinterlenmiştir. Diopsit kristalleri pişirim rejiminde gelişmiştir. Diopsit kristalleri yüksek kırınım indisine sahip olduklarından ve demiri latisinde renk vermeyen formu olan Fe+2 iyonu şeklinde çözdüğünden dolayı, standart hammaddeler kullanılarak yüksek beyazlıkta porselen karolar geliştirilmiştir. Diopsit esaslı porselen karoların maliyeti, geliştirilen bünyeye göre beyazlık değeri daha düşük olan süperbeyaz olarak nitelendirilen ürünlerden daha düşüktür. TS EN 176 standardına göre fiziksel ve kimyasal özellikleri geleneksel porselen karo ile benzerdir. Yüksek miktarda frit kullanımı ile, homojen ve iri kristalizasyon sonucu mukavemet değeri 90 MPa olan bünyeler üretilebilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Porselen; Cam-seramikler; Kristalleştirme