Use of connectives in written discourse : - Altunay, Dilek (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Bu tezin amacı Türkiye'deki bir İngilizce Öğretmenliği programında okuyan öğrencilerin önceden planlanmamış yazılı anlatımda bağlaçları nasıl kullandıklarını araştırmaktır. Çalışmanın araştırma soruları şunlardır: 1. İngilizce öğretmenliği programında okuyan Türk öğrenciler hangi bağlaçları kullanmaktadırlar? 2. Bu bağlaçları hangi bağdaşıklık ilişkilerini göstermek için kullanmaktadırlar? 3. Bu bağlaçları ne kadar uygun kullanmaktadırlar? 4. Bu bağlaçları ne kadar doğru kullanmaktadırlar? Çalışmanın katılımcıları Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği lisans programındaki Akademik Yazma ve Rapor yazımı dersini alan 137 birinci sınıf öğrencisidir. Bazı öğrencileri demografik ankete verdikleri cevaplara göre eledikten sonra geri kalan 132 öğrencinin verileri çalışmada kullanılmıştır. Çalışmanın verileri 2007-2008 akademik yılının Bahar döneminde toplanmıştır. Deneklerden giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan en az 3 paragraflık sav içeren (argumentative) kompozisyon yazmalar istenmiştir. Denekler tarafından kullanılan bağlaçlar her soru için araştırmacı ve ikinci bir kodlayıcı tarafından kodlanmıştır. İstatistiksel analiz için GoldVarb X istatistik programı kullanılmıştır. Çalışma öğrencilerin kompozisyonlarında kullandıkları bağlaçların çeşit olarak az olduğunu göstermiştir. Türkçeden İngilizceye transfer yapılmasından ya da bağlaçların gösterdiği ilişkinin bilişsel ve söz dizimsel kompleksliğinden kaynaklanabilen dilbilgisi ve noktalama sorunları bulunmuştur. Bağlaçların gereğinden az ya da fazla kullanımına sık rastlanılmamıştır, ancak yanlış kullanımlar bulunmuştur. Öğrenciler bağlaçların ana anlamını daha sık kullanmakta ve bağlaçların nasıl birbirlerinin yerine kullanılabileceğini bilmemektedirler. Öğrencilerin bağlaç çeşitleri arasındaki ayırımın farkında olmadıkları ortaya çıkmıştır. Öğrenciler birden fazla kelimeden oluşan bağlaçları daha az kullanmaktadırlar. Bazı cümlelerde öğrencilerin bağlaçları hangi bağdaşıklık ilişkisi için kullandıkları anlaşılamamıştır.
Keywords: İngiliz dili Bağlaç; İngiliz dili Yazı