Vortioksetin`in insan plazmasındaki tayini için kemometrik olarak optimize edilmiş yeni bir HPLC yönteminin geliştirilmesi - Rashidova, Nurana (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Vortioksetin (VOR) yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren zihinsel bir hastalık olan majör depresyon bozukluğunun tedavisinde kullanılmaktadır. Hem seratonin taşıyıcısının inhibisyonu, hem de reseptör aktivitesinin modülasyonu olacak şekilde çift etkiye sahip olması nedeniyle ilgi odağı olmaktadır. Bu tez çalışması sırasında deneysel tasarım yöntemi kullanılarak, VOR'in insan plazmasındaki tayini için yeni bir HPLC yöntemi geliştirilmiştir. Yöntem sırasında Agilent Zorbax Eclipse Plus C18 (4,6 mm x 50 mm, 3,5µm partikül çapı) kolonu kullanılmıştır. Ön işlemlerden sonra iç standart (IS) olarak Klorpromazin (CLP) seçilmiştir. Hareketli faz olarak 30 mM fosfat tamponu (pH=3) ve ACN (65:35, h/h) karışımı kullanılmış, akış hızı 0,9 mL/dak , enjeksiyon hacmi 5 µL ve kolon sıcaklığı 35°C 'ye ayarlanmıştır. 230 nm dalga boyunda saptama yapılmıştır. VOR ve CLP için alıkonma zamanları sırasıyla 4,60 ve 3,63 dakika olarak bulunmuştur. Yöntemin doğrusallık aralığı 0,05-10 µg/mL, saptama ve tayin sınırları sırasıyla 0,004 µg/mL ve 0,013 µg/mL bulunmuştur. VOR insan plazmasındaki tayini için geliştirilen HPLC-DAD yöntemi ile % 100,1-103,9 aralığındaki geri kazanım ve %4'ten düşük bağıl standart sapma değerleri, yöntemin kesinliğini ve doğruluğunu göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vortioksetin, HPLC, insan plazması. deneysel tasarım, validasyon.