Preservice EFL teachers' early teacher identity constructions: Reflective narrations during practicum - Sürüç Şen, Nur (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu nitel çalışma, İngilizce öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması sürecinde ortaya çıkan erken öğretmen kimliği inşaları üzerinde durmak üzere tasarlanmıştır. Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının kimliklerini nasıl şekillendirdiklerini, ortaya çıkan bu kimliğin bu süreçte nasıl geliştiğini ve bu inşaya katkıda bulunan/engelleyen unsurları incelemektir. Bu kimliklerin dinamiklerini ortaya çıkarmak için; öğretmen adaylarının görüşmeler yoluyla toplanan anlatıları ana veri kaynağı olarak kullanılırken, deneyimlerinin gözlemlenmesi, yansıtma raporları, odak grup tartışması ve mesleki uygulama ile ilgili belgelerin incelenmesi de tamamlayıcı veri kaynakları olarak kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, dinamik kimliklerin seyrinin, önceden belirlenmiş öğretmen imgeleri, öğrenci olarak önceki deneyimler ve öğretme güdüleri gibi birçok unsurdan etkilendiğini; süreçteki eleştirel yansıtmanın ise kendilerine ilişkin başlangıçtaki ve süregelen algılarını yeniden yapılandırdığını göstermiştir. Buna ek olarak, İngilizce öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması sürecinde kimliklerini nasıl inşa ettiklerine, geliştirdiklerine ve müzakere ettiklerine dair detaylı bir çerçeve sunulmuş ve öğretmen adaylarının kendileri hakkında daha yansıtıcı bir içgörü kazanmalarının kimlik gelişimlerine faydalı olabileceği vurgulanmıştır. Buna karşılık, sağlıklı bir erken öğretmen kimliğinin inşasına ilişkin koşullar, uygulamada ve öğretmen eğitimi programlarında bilinçli düzenlemeler yapılması gerekliliğine işaret etmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Öğretmen kimliği, İngilizce öğretmen adayları, Anlatılar, Mesleki Uygulama, Yansıma