Bazı 4,4' oxybis-(N-benzilideanilin) türevi bileşikleri ile teorik hesaplamalar - Algül Canavar, Özgür (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu çalışmada, tarafımdan sentezi yapılan bazı 4,4'-Oxybis(N-benzilideanilin) bileşiklerin termodinamik ve termokinetik özellikleri MOPAC2009 paket programında AM1, PM3 ve PM6 semi-empirik yöntemleri ile teorik olarak su ve DMF fazında hesaplandı. Hesaplanan oluşum ısısı (ΔHf), entalpi (ΔH) ve entropi (ΔS) değerleri verileri kullanılarak, Gibbs serbest enerji değişim değerleri (ΔGf ve ΔG) ve bu değerler kullanılarak kinetik asitlik sabitleri (pKa(k)) ve termodinamik asitlik sabitleri (pKa(t)) teorik olarak hesaplandı. Ayrıca moleküllere ait nükleofilik özellikleri (η) ve proton afiniteleri (PA) değerleri hesaplandı. Yapılan hesaplamalar sonucu sentezlenen Schiff bazlarının ürün ve reaksiyon kararlılıkları incelendi ve bu moleküllerin termodinamik çalışmalarının daha kararlı olduğu görüldü.
Keywords: Schiff bazları; Asitlik sabitleri