Çok katmanlı kentlerde kırsal mimarinin korunması : Kütahya-Çavdarhisar-Cereller mahallesi örneklemi - Demir, İpek (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Çavdarhisar, Kütahya iline 58 km uzakta konumlanan, Aizanoi Antik Kentini de içinde barındıran kırsal bir yerleşim yeridir. Çavdarhisar'ın dört mahallesinden biri olan Cereller Mahallesi, antik kente ait Mozaikli Hamam etrafında kurulmuş bir mahalledir. Cereller Mahallesi kırsal mimari yapılarını ele alan bu çalışmada alanın kırsal mimari dokusunun değerlendirilebilmesi için gözlem, sözlü görüşmeler, iç-dış analizler, alan çalışması ve kaynak taraması yapılmıştır. Analiz paftalarında belediyeden elde edilen Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı haritaları geliştirilerek kullanılmıştır. Bu değerlendirmeler ve analizler yapılarak mahallenin koruma sorunları tespit edilmiştir. Alanda yer alan yapıların koruma sorunları tespit edilip değerlendirilerek, alanında çok katmanlılığı göz önünde tutularak çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan tez, giriş bölümü de dahil dört bölümden oluşmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, tez çalışmasının amaç, kapsam, sınırlılıkları ve literatürdeki yerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde, çalışma kapsamında kullanılan materyal ve izlenilen yöntemden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise çok katmanlı bir kent olan Çavdarhisar ilinin özellikleri, Aizanoi Antik Kenti ve kırsal konut mimarisinin özellikleri anlatılmıştır, çalışma alanı olan Cereller Mahallesi'nin genel analizi yapılmış ve mahallede yer alan konutların ayrıntılı iç-dış değerlendirmeleri yapılmıştır. Ayrıca çalışmaların sentezi ile Cereller Mahallesi'nde yer alan kırsal mimari yapılara ve alana yönelik sorunlar tespit edilmiş. Dördüncü bölümde ise elde edilen tüm verilerden çıkarılan sonuçlar toparlanarak tartışma ve sonuçlarla sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çokkatmanlı kent, Kırsal mimari koruma, Çavdarhisar, Aizanoi Antik Kenti, Cereller Mahallesi.