Dorystoechas hastata'nın (lamiaceae) biyolojik ve ekolojik özellikleri - Yılmaz, Gülçin (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu çalışmada Lamiaceae familyasına ait bir tür olan Dorystoechas hastata Boiss. & Heldr. ex Bentham'ın biyolojik ve ekolojik özellikleri araştırılmıştır. D. hastata, 40-100 cm boyunda; 18,9-29,5 cm uzunluğunda kazık köklü; dipten dallanan, odunsu ve küremsi gövdeli; mızraksı-üçgen, 2.2-3.5x5.1-8.7 cm ebatlarında ve yoğun tüylü yapraklı; çiçek durumu 6.8-13 cm uzunluğunda bir başak olan; kaliks boyu çiçekten (3.5-4.2 mm) meyveye (4.6-7.6 mm) büyüyen; beyaz ve 4,3-6,9 mm ebatlarında korollaya; izopolar, trikolporat, 60xl00 il m ebatlarında polenlere; 0.6-0.9xl.6-2.3 mm ebatlarında, açık kahverengi, parlak fındıkçık meyvelere sahip aromatik bir çalıdır. Yaprakların her iki yüzü yoğun bir şekilde basit, salgı ve dişsi tipte tüylü, sistolit kristalleri taşır ve amfistomatiktir. D. hastata, kserofitik karakterli maki elemanların arasında, Akdeniz tipi iklime sahip alanlarda, kalker anakaya üzerinde, kum, balçıklı kum toprak tipinin hakim olduğu alanlarda yayılış gösterir. Bu bitkinin tohumları aydınlık ortamda % 1,25, karanlık ortamda % 1 çimlenme başarısı göstermektedir. Morfolojik karakterler ile toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri arasında istatistiksel bakımdan anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Keywords: Dorystoechas hastata