Türkiye'deki Post-Sovyet göçmenlerin kültürel uyum sürecinde medya kullanımının yansımaları - Kaya, Ramzıyya (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Araştırmada Türkiye'deki Post-Sovyet göçmenlerin geleneksel ve yeni medya kullanım eğilimlerinin kültürel uyum sürecine etkisi incelenmektedir. Araştırmada karma paradigmaya dayalı "Eş zamanlı/Paralel Yakınsayan" model kullanılmıştır. Veriler Türkiye'deki Post-Sovyet göçmenleri arasında çoğunluk teşkil eden Azerbaycanlılar, Ruslar ve Türkmenistanlılardan 2017 yılının Nisan-Temmuz aylarında toplanmıştır. Toplam 249 katılımcı araştırmaya katılmıştır. 219 kişiden veri toplama aracına yanıt alınmış, 30 kişiyle ise yarı yapılandırmış görüşme yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre Türkiyedeki Post-Sovyet göçmenlerin kültürel uyum sürecinde hem geleneksel hem yeni medya araçlarından farklı bileşenler bağlamında ve amaçlara dayalı olarak faydalanmaktadırlar. Medya kullanım sürecinde geleneksel medyanın yerel ve etnik odaklı kullanımında Azerbaycanlı göçmenler daha öne çıkarken; yeni medya kullanımı konusunda Rus göçmenler daha aktif bir profil ortaya koymaktadırlar. Medya kullanım amaçlarına dayalı olarak ise Azerbaycanlı göçmenlerin yerel kültür odaklı geleneksel medya kullanımı öne çıkmakta; Rus göçmenlerin ise daha çok etnik kültürle sosyal etkileşim kurma odaklı olarak yeni medya kullanım amacı öne çıkmaktadır. Sonuç olarak hem geleneksel hem yeni medya araçları Türkiye'deki Post-Sovyet göçmenlerin bir taraftan yerel kültür ile bağ kurmalarına, diğer taraftan ise kendi kültürleri ile bağlarını sürdürmelerine yardımcı olarak ulusaşırı bağlamdaki kültürel uyum süreçlerine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca hem geleneksel hem de yeni medya kullanım sürecinin göç topluluklarının kültürel uyum sürecindeki rolü yerel kültürü tanımaya, anlamaya ve çözmeye yönelik işe koşulması ile doğrudan ilintilidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Reklamcılık Medya planlama Türkiye