Tütün tarla atığı ve tütün tarla atığı aktif karbonlarının atık sulardan boyar madde ve fenol gideriminde kullanılması - Akdoğan, Murat (Anadolu Üniversitesi, 2014)
Bu çalışmada, sulu çözeltilerden boyar madde, fenol ve pestisit gideriminde, ülkemizde önemli bir endüstriyel atık olan tütün tarla atığının biyosorban ve adsorban hammaddesi olarak kullanımı araştırılmıştır. Hammaddenin karakterizasyonunun ardından ısıl işlem sonucu elde edilen katı ürünlerin karakterizasyonu yapılmıştır. Kullanılan kimyasalların, elde edilecek adsorbanların gözenek yapısına ve yüzeyine etkileri incelenmiştir. Hammadde ve elde edilen ürünler FT-IR ve SEM yöntemleri uygulanarak karakterize edilmişlerdir. Adsorpsiyon çalışmaları üzerine; çözelti pH'ı, adsorban miktarı, başlangıç boyar madde, fenol ve pestisit derişimi, temas süresi ve sıcaklık gibi çeşitli deneysel parametrelerin etkileri incelenmiştir. Deneysel sonuçlara göre en yüksek boyar madde, fenol ve pestisit giderimi sırasıyla %98, %96 ve %96 olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerle adsorpsiyon izotermleri, kinetik eşitlikler ve termodinamiksel ifadeler belirlenmiş ve incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tarımsal atıklar; Adsorpsiyon; Atık sular Arıtma