Kentsel dönüşüm kapsamında afet riski altındaki alanların tespit ve yargısal denetimi - Bilke, Efe (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Kentsel dönüşüm, çok boyutlu bir başkalaşım sürecidir. Kentsel dönüşümü gerektiren sebepler zaman ve mekâna göre farklılık göstermektedir. Bu farklılıktan dolayı, Türk hukukunda, kentsel dönüşümü doğrudan düzenleyen dört farklı kanun mevcuttur. Bunlar; 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun, 5104 sayılı Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'dur. Çalışmanın konusu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki kentsel dönüşüm alanlarının tespit ve yargısal denetimidir. 6306 sayılı Kanun'da üç farklı statü öngörülmüştür.Bunlar; riskli yapı, riskli alan ve rezerv yapı alanıdır. Bu Kanun kapsamında kentsel dönüşüm uygulamaları gerçekleştirilecekse ilgili yapının/alanın, üç statüden birisine sokulması gerekmektedir. Çalışmada tespit süreci, mahkeme içtihatları ışığında incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Mülkiyet hakkı