Akarçay höyük Hellenistik dönem günlük kullanım kapları - Çelik, Hayat (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Akarçay Höyük, Şanlıurfa ili, Birecik İlçesine 15 km uzaklıkta bulunan Akarçay Köy'ünün 900 metre güneydoğusunda ve Fırat nehrinin doğusunda yer alır. Höyük'teki kazılar T.C. Kültür Bakanlığı bünyesinde ODTÜ TAÇDAM koordinatörlüğünde Ilısu ve Karkamış Baraj Gölleri Altında Kalacak Arkeolojik Kültür Varlıklarını Kurtarma Projesi kapsamında 1999-2006 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Akarçay Höyük, Hellenistik Döneme tarihlendirilen günlük kullanım kaplarına ait seramik buluntular tipolojik ve hamur özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Ele alınan 151 adet buluntu üzerinde gerçekleştirilen çizim, fotoğraf, katalog ve istatistik çalışmaları sonucunda Akarçay Höyük ile çağdaş yerleşimlerin günlük kullanım kapları ile karşılaştırılmaları yoluyla Anadolu'nun Güneydoğusu ile Mezopotamya seramik buluntularının benzerlik ve farklılıklarının ortaya koyulması amaçlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Hellenistik dönem, Hellenistik seramik, Günlük kullanım kapları, Akarçay Höyük.