Sosyalleşme kurumlarının gençlerin marka kararlarına etkisi - Tüfenk Kömmeci, Nurcan (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bugün tüm dünyada gençler, sahip oldukları pazar potansiyeli ile milyarlarca dolarlık bir endüstriye hitap etmektedir. Ayrıca ailelerinin ve arkadaşlarının harcamalarını büyük ölçüde etkilemeleri ve geleceğin yetişkinleri olarak tüketimi yönlendirecek olmaları, gençlerin sahip olduğu gücün yadsınamayacak derecede büyük olduğunu göstermektedir.Bu nedenle özellikle gelişmiş ülkelerdeki çoğu pazarlamacılar dikkatlerini gençler üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Gençler üzerinde marka bağlılığı yaratmak ve başarılı olmak için işletmeler stratejiler geliştirmektedir. Ancak bu stratejilerin başarılı olması için gençlerin marka kararlarına etki eden faktörleri iyi bilmek gerekmektedir. Bu çalışmada, gençlerin tüketici olarak sosyal gelişimleri ve gençlerin marka kararlarına etki eden sosyalleşme kurumları hakkında literatür incelemesi yapılıp, sosyalleşme kurumlarının gençlerin marka kararlarına etkisine yönelik tanımlayıcı bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sosyalleşme kurumları olan aile, arkadaş grubu ve kitle iletişim araçlarının(televizyon, radyo, dergi, gazete ve Internet) çeşitli yönlerden gençlerin marka kararlarını etkilediği saptanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Genç tüketiciler; Markalı ürünler; Tüketici davranışı