Premenstural sendromun psikiyatrik özelliklerinin MMPI ile değerlendirilmesi - Dilbaz, Nesrin (Anadolu Üniversitesi, 1991)
Bu çalışmada PMS tanısı olan olguların kişilik özellikleri araştırılmıştır. DSM-III-R kriterlerine göre PMS tanısı olan 25 kişinin, MMPI ile kişilik özellikleri ve ruhsal belirtilerinin değerlendirilmesi yapılmış, elde edilen bulgular, kendi içinde ve kontrol grubuna ait verilerle karşılaştırılmıştır. Çalışmamız ilk bölümde PMS'un tanısı, organik ve psikososyal etyolojik varsayımları, tanı yöntemleri ve tedavisi ele alınmıştır. İkinci bölümde araştırma yöntemimiz, gereçler anlatılmış ve araştırma ve araştırma bulgularımız verilmiştir. Bu bulgulara göre PMS tanısı olan kadınların kontrollara göre farklı olan, temelde onları bu hastalığa yatkın kılan nöratik eğilim olan kişilik örüntülerinin mevcut olduğu bulunmuştur. Ayrıca DSM-III-R tanı kriterlerine uygun olarak kontrollara göre PMS' lu kadınlarda luteal dönemde anlamlı olarak hem fiziksel hemde ruhsal belirtilerde şiddetlenme olduğu gözlenmiş ve bu farklılık MMPI ile objektif olarak ortaya konmuştur. Böylece PMS'lu hastaların ruhsal değerlendirmelerinde MMPI'ın önemli bir işlevi olduğu vurgulanmıştır. Son bölümde ise, elde edilen tüm veriler literatür ışığında tartışılarak belirgin sonuçlara varılmıştır.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Adet öncesi sendromu; Adet görme