Tekstil sektöründe kullanılacak gümüş içerikli nano boyutlu biyo antimikrobiyal malzemelerin geliştirilmesi - Çavdar, Aslı (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Tekstil ürünleri yapılan ve kullanıldıkları yerler açısından mikroorganizmaların yaşaması ve çoğalması için uygun sıcaklık, nem ve besin maddesi sağlayan ortamlardır. Antimikrobiyal tekstil ürünleri artan hijyen bilinci ve hassasiyetlere bağlı olarak aranılan ürünler haline gelmiştir. Bu çalışmada yaş kimyasal metot kullanılarak sentezlenen, metal iyonları katkılı kalsiyum fosfat esaslı antimikrobiyal toz ile uygun bağlayıcı kimyasalları belirlenerek, tekstil ürünlerine yönelik yıkamaya dayanıklı antimikrobiyal apre kimyasalı geliştirilmiştir. Antimikrobiyal apre kimyasalının kumaşların fiziksel özelliklerine etkisini belirlemek için işlem görmüş ve görmemiş kumaşların gramaj, yıkama, patlama mukavemeti, hava geçirgenliği, boncuklanma ve renk verimliliği testleri yapılmış, taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizleri gerçekleştirilmiştir. Antimikrobiyal aktivite testleri "JIS L 1902-2002" standardına göre Escherichia coli bakterisi ile yapılmıştır.
Keywords: Nanoyapı malzemeler; Nanoteknoloji; Dokuma sanayii