Farklı egzersiz yaklaşımları: aktif video oyunlarının fiziksel uygunluk düzeyine etkisi - Aygün, Cihan (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu tez çalışması kapsamında sağlıklı genç kadın ve erkek katılımcılarda, 8 hafta süreyle haftada üç gün aktif video oyunu (AVO) oynamanın ve yüksek şiddetli klasik (koşu) egzersizin fiziksel uygunluk ve bazı algısal değişkenlere etkilerinin gruplar arası [aktif video oyun grubu (AVOG), koşu egzersizi grubu (KEG) ve kontrol grubu (KG)] ve cinsiyetler arası karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Katılımcılar 3 gruba randomize ayrılmıştır ve çalışmayı 73 gönüllü katılımcı tamamlamıştır (AVOG: 12 erkek, 12 kadın, KEG: 14 erkek, 10 kadın, KG: 13 erkek, 12 kadın). Sekiz haftalık uygulamanın öncesinde ve sonrasında katılımcıların fiziksel uygunluk bileşenleri kardiyorespiratuar dayanıklılık (VO2 maks), maksimum kas kuvveti (MKK), kassal dayanıklılık (KD), esneklik ve vücut kompozisyonu (VK) ile değerlendirilmiştir, algısal değişkenler ise algılanan zorluk derecesi (AZD) ve fiziksel etkinlikten hoşlanma düzeyi (HD) ile sınırlandırılmıştır. Veriler, ön test verilerinin kodeğişken olarak atandığı, karışık tasarımlı, gruplar arası ve grup içi univariate iki yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Analiz sonucunda KEG ve KG grubu ile karşılaştırıldığında VO2 maks (ml.kg-1.dk-1) ve esneklik (cm) AVOG'da istatistiksel açıdan önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). KG ile karşılaştırıldığında MKK (N.m) ve KD (% değişim) AVOG'da önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca KEG ile karşılaştırıldığında HD AVOG'da anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0,01). Bu çalışmada uygulanan AVO, bireylerin fiziksel uygunluğunu geliştirmeleri ve/veya korumaları için her iki cinsiyette de yüksek yoğunluklu koşu egzersizi yerine eğlenceli bir alternatif egzersiz modeli olarak uzmanlar tarafından egzersiz reçetelendirilmesinde kullanılabilir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Fiziksel dayanıklılık; Alternatif egzersiz modeli, Fiziksel aktivite ve sağlık, Halk sağlığı.