İş analizinin insan kaynakları yönetimi açısından önemi ve diğer insan kaynakları fonksiyonları ile olan ilişkisi - Gümüş, Betül (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Artan rekabet koşulları ve gelişen teknolojinin de etkisiyle tüm alanlarda olduğu gibi insan kaynakları yönetimi alanında da yeni uygulamalar ve etkinlikler zorunlu hale gelmiştir. İnsan kaynakları yönetimi geçmişe oranla çok daha fazla sorumlulukaltındadır. Personel yönetiminin yaptığı personel alma, iş güvenliğini sağlama, ücret yönetimi gibi görevlere ek olarak bugün insan kaynakları yönetimi kariyer yönetimi, performans yönetimi, iş dizaynı faaliyetleri, güdüleme yönetimi gibi pek çok alanda daha çalışmalarını sürdürmektedir. İnsan kaynakları bu çalışmaları yaparken işleri doğru biçimde yürütmek ve nesnel biçimde karar almak için işler ve insan kaynakları ile ilgili ayrıntılı bilgilere gereksinim duymaktadır. İş analizi bu noktadaişletmelere yardımcı olmaktadır; çünkü iş analizleri sonucu hazırlanan iş tanımları ve iş gereklerinde işler ve işi yapan kişiler ile ilgili detaylı bilgiler mevcuttur. İş analizleri insan kaynakları yönetimi faaliyetlerinde insan kaynaklarının stratejik planlamasından başlayarak pek çok alanda yöneticilere faydalı olan bir çalışmadır. Bu çalışmanın amacı yazılı kaynaklarda çok yararlı olduğu ve insan kaynakları yönetiminin her alanında kullanıldığı belirtilen iş analizlerinin gerçekte işletmeler için faydalı bir çalışma olup olmadığının incelenmesidir. Veriler Eczacıbaşı Karo Seramik ile Nova Kalıp fabrikasından elde edilmiştir. Araştırma yöntemi olarak tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, her iki fabrikadaki orta ve üst düzey yöneticilerden anket ve yapısallaştırılmış mülakat yöntemi ile toplanmış ve frekans değerlendirme yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarında iş analizleri ile karlılık, verimlilik ve maliyetlerin düşürülmesi arasında doğru orantı olduğu; aynca iş analizlerinin tüm insan kaynakları fonksiyonlarına yardımcı bir veri kaynağı olduğu saptanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İş analizi; İnsangücü planlaması