Flunitrazepam'ın (rohypnol ro-5-4200) sol ventrikül performansına etkisinin sistolik zaman intervalleri ile değerlendirilmesi - Tanrıverdi, Belkıs (Anadolu Üniversitesi, 1982)
Bu çalışma Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezioloji ve Reanimasyon Bilim dalında değişik tür cerrahi girişim uygulanan 38 i kadın, 20 si erkek olan toplam 58 olguda yapılmıştır. Rastgele bir seçimle 3 gruba ayrılan olguların 21 ine Rohypnol, 18 ine Ketamin, 19 una Pentothal uygulanıp intravenöz induksiyon ajanlarının a) Sistolik ve diastolik kan basıncı, b) Kalp hızı, c) Sistolik zaman intervalleri (Q-2, SVEZ, PEP ve bunların indeksleri, PEP/SVEZ oranı) ölçümlerinin ilaç uygulamadan önce ve sonraki ve Ketamin - Pentothal, Ketamin-Rohypnol, Pentothal-Rohypnol grupları arasında yukardaki parametrelerdeki değişimler araştırılmış- tır. Çalışmanın değerlendirilmesinde Rohypnol'ün sistolik ve diastolik kan basıncını düşürdüğü, kalp hızını değiştirmediği ; Ketamin ve Pentothal ile karşılaştırıldığında Pentothalin yaptığı sistolik ve diastolik kan basıncıda düşme ile benzerlik, Ketaminin ise sistolik ve diastolik kan basıncında yaptığı artış ile farklılık gösterdiği saptanmıştır. Pentothal ve Ketamin'in aksine kalp hızında değişiklik yapmadığı gösterilmiştir. Rohypnol'ün SVEZ'de yaptığı kısalma Pentothal ve Ketaminle elde edilen sonuçlar farklılık gösterirken, PEP, PEP/SVEZ ölçümleri bakımından Pentothal'e benzerlik, Ketamin'le farklılık göstermektedir. Bu bulgulara dayanarak ; a) Sistolik zaman intervallerinin anestetik ajanların kalp performansına etkilerini değerlendirmede hastaya kolaylıkla uygu- lanabileceği, b) Rohypnol'un kalp performansını azaltmasından dolayı, kalp performansı azalmış ya da sınırda olan hastalarda intravenöz induksiyon ajanı olarak dikkatle kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Flunitrazepam; Kalp Sol ventrikül