N, N Dimetilasetamid Tetrasiyanonikel komplekslerinin IR Spektroskopik bölgesinde incelenmesi - Şapçı, Güneş Süheyla (Anadolu Üniversitesi, 1992)
Bu çalışmada M(DMA)2Ni(CN)4 (M=Mn, Co, Ni, Cu veya Cd formülü ile verilen N,N Dimetilasetamid metal (II) tetrasiyanonikel kompleksleri kimyasal yollardan elde edildi. Shımadzu IR 435 model spektrometre ile 4000-400 cm-1 spektroskopik bölgesinde infrared soğrulma spektrumları meydana getirildi ve titreşim frekansları incelendi. Titreşim frekans ve modları N,N-Dimetilasetamid ve bu molekülün diğer komplekslerinin titreşim spektrumları ile karşılaştırılarak belirlendi. Bazı titreşim modlarında kompleks oluşumu nedeniyle sebest mole- küle göre yüksek frekansa kayma gözlendi. Bu kaymalar metale bağlıdır. Metal-ligand titreşim modları ve çiftlenim nedeniyle ortaya çıkmakta- dır. Komplekslerdeki V (C=O) frekansının, serbest DMA molekülünün V (C=O) frekansına göre düşük frekansa doğru kayma gösterdiği belirlen- di. Bu kaymalar metale bağlılktan ileri gelmektedir ve ligand molekül- lerinin metal atomuna oksijen atomuyla bağlı olduklarını gösterir. Spektrumların incelenmesi, komplekslerinin yapılarının IM-Ni(CN) 4I polimerik tabakalardan oluştuğunu göstermiştir. Yapıda ligand mo- lekülleri oksijen ucundan metale bağlanmıştır. Komplekslerde (Cu'lu hariç) nikel atomu düzgün karesel düzende siyan molekülüne ait dört karbon atomuyla, metal atomlarıise siyan grubunun dört azotu ve ligand moleküllerinin iki oksijeni ile çevrilidir. Bakırlı komplekslerde ise ICu-Ni(CN)4I polimerik tabakalarının diğer komplekslerden daha düşük simetride olduğu tesbip edildi. Bu durum Cu-NC bağlarının, Cu üzerin- deki terslenme merkezini koruyacak şekilde iki uzun iki kısa bağ ha- linde olduğu şeklinde, Jahn-Teller Olayı ile açıklanmıştır. Tabakalar arasındaki boşluklara ise küçük moleküller konuk olarak girebilmekte- dir (Şenyel, 1988). N,N dimetilasetamid molekülü azot atomuna bağlı iki metil grubu ve karbonil karbonuna bağlı metil grubundan oluşan düzgün karesel dü- zende bir yapı gösterir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kızılaltı spektroskopisi; Kızılaltı spektrumu; Klatrat bileşikleri; Spektrum analizi