Türk vergi yargısında kanun yolları : - Karaçay, Vildan (Anadolu Üniversitesi, 1991)
Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, vergi uyuşmazlığının ne olduğu, vergi uyuşmazlığı ortaya çıkınca tarafların ne yapacağı anlatılmaktadır. Vergi uyuşmazlığını barışcı yollarla çözemeyen taraflar vergi mahkemelerinde dava açacaklardır. Vergi yargı organları, vergi mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay'dır. Vergi Mahkemesi kararını verip işten el çektiğinde, karar, taraflara tebliğ edilecektir. İşte bu durumda, hakkını alamadığına, kararın yanlış olduğuna inanan taraf kanun yollarına gidebilecektir. Tezimizin ikinci bölümünde, Türk Vergi Yargısında mevcut olan kanun yolları ele alınmıştır. Kanun yollarına gidilerek hem vergi mahkemesi kararının (hükmünün) kontrolünü, hem de tarafların menfaatini sağlamaktadır. 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda, kanun yolu olarak temyiz, itiraz, kararın düzeltilmesi ve yargılamanın yenilenmesi yolları sayılmıştır. Bu kanun yollarına belirli sebeplerle gidilir ve kanun yolları da sınırlı olarak sayılmıştır. Kanun yolları, Danıştay kararlarına dayanılarak anlatıldıktan sonra Çorum, Eskişehir, İstanbul illerindeki vergi mahkemelerinde davaların çözümlenme oranı ele alınmıştır. Ve çözümlenen davaların kaç tanesi için kanun yoluna gidildiği istatistik bilgi şeklinde sunulmuştur. Böylece vergi mahkemelerinin iş yükü ve kanun yollarının işlerliği tartışılarak tez sonuçlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vergi yönetimi Türkiye; Vergi hukuku Türkiye