Kuru dekorasyon yarı mamullerinin geliştirilmesi - Tunalı, Ayşe (Anadolu Üniversitesi, 2009)
Son yılllarda geliştirilen yeni üretim teknolojisi kuru dekorasyon, seramik yer ve duvar karolarının, özellikle de porselen karoların daha iyi teknik ve estetik özellikte üretilmesini sağlamıştır. Kuru dekorasyon yarı mamul halindeki motifin preslenmeye hazır bir ya da birden fazla toz tabakası ile ya da daha önceden preslenmis altlık üzerine uygulanması ile oluşturulmaktadır. Yarı mamul ürünler farklı sistemler ile öğütülüp elenerek uygun tane boyut dağılımına ayarlanan ve toz sır, grit, granül olarak isimlendirilen fritler olup, kompozisyonlarına bağlı olarak karo pisirimi esnasında ısıl islem ile birlikte kristallenme eğilimindedirler. Devitrifikasyonla oluşan kristaller ve artık camsı faz, sertliği ve mekanik mukavemeti yüksek cam-seramik kompozit yapıyı oluştururlar. Bu kristallerin görünümü karonun mermer, granit, taş gibi doğal ürünlerden ayırt edilemeyecek estetik ve teknik özellikler kazanmasını sağlar. Bu çalışmada, daha önce üretilen malzemelerin kompozisyonlarına bakılarak yeni kompozisyonlar dizayn edilmiş ve mat-transparan ve mat-opak görünüm sergileyen yarı mamul ürünler üretilerek karakterizasyonları yapılmıştır. Maliyetler gelistirilen mat-transparan ürün ile % 79, mat-opak ürün ile % 87 oranında azaltılmıştır.
Keywords: Cam-seramikler; Sırlar (Seramik); Seramik malzemeler