Azerbaycan'ın farklı süt ürünlerinden probiyotik bakteri izolasyonu ve tanımlanması - Mammadova, Kamala (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Yaptığımız çalışmada Azerbaycan'ın farklı yörelerine ait geleneksel olarak hazırlanmış 6 adet peynir ve 1 adet kesmik örneğinin mikrobiyolojik özelliklerine bakılmıştır. Örneklerden izole edilen laktik asit bakterileri (LAB) morfolojik ve biyokimyasal testlere tabi tutulmuştur. Çalışmamızda kültür bağımsız yöntemler kapsamında mikrobiyal çeşitliliği belirlemek amacıyla toplam DNA ekstraksiyonu ve fluoresan in situ hibridizasyon (FISH) deneyleri yapılmıştır. DNA ekstraksiyonu sonucu oluşan amplifikasyon ürünleri Illumina MiSeq platformu kullanılarak dizilenmiştir. Kültür bağımlı yöntem olarak 16S rRNA PCR ve plazmid DNA izolasyonu yapılmıştır. İzolatların SDS-PAGE yöntemi ile protein profilleri incelenmiştir. Rastgele seçilmiş izolatların antimikrobiyal aktivite yetenekleri agar kuyu difüzyon yöntemiyle belirlenmiş ve en büyük aktivite gösteren 12 izolat seçilerek diğer testlere tabi tutulmuştur. İzolatların probiyotik özelliklerini belirlemek için farklı sıcaklık, farklı pH ve farklı tuz konsantrasyonlarında üreme yeteneği incelenmiştir. İzolatların antibiyotik dirençliliklerini belirlemek amacıyla Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi kullanılmış ve sonuç olarak farklı antibiyotiklere karşı farklı dirençlilik gösterdikleri belirlenmiştir. İzolatların biyofilm oluşturma yeteneği Kongo Kırmızılı Agar yöntemi ile belirlenerek, seçilen 12 izolatın tümünde biyofilm oluşturma yeteneği saptanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No:1803F063".
Keywords: Süt mikrobiyolojisi; Probiyotikler; LAB, Mikrobiyal çeşitlilik, FISH, SDS-PAGE, Biyofilm.