Kent kimliği ve kentsel değişimin kent kimliği boyutu : - İlgar, Evren (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Bu çalışma, Eskişehir'in kent kimliği ve kimlik öğelerinde zaman içinde meydana gelen değişimleri, mimarlar ve mimari eğitim alan öğrenciler açısından ele almaktadır. Bunu yaparken, kuramsal ve deneysel araştırmaların incelenmesi, bulguların değerlendirilmesi, tasarımcı görüşlerinin alınması, analiz edilmesi, böylece kentin kimlik yapısı ve bu yapıyı etkileyen faktörlerin ortaya konulması ile tartışılması hedeflenmektedir. Kent kimliği belirleyicileri, Eskişehir'de aktif olarak mesleki çalışmalarını sürdüren Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi'ne kayıtlı mimarlar ile Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde mimari eğitim alan mimarlık bölümü öğrencilerine uygulanan anketler ile belirlenmeye çalışılmaktadır. Uygulanan anketler ile Eskişehir kentinin mimarlar ve mimarlık öğrencileri tarafından hangi öğelerle tanımlandığı; kentin, kentte yaşayanlar üzerinde herhangi bir kentsel imge etkisi bırakıp bırakmadığı; mimarların ve mimarlık öğrencilerinin belirli bir kent kimliği bilincinde olup olmadıkları; kent kimliğinin şekillenmesinde mimarların rolü ve kent kimliğini oluşturan öğeler belirlenmeye çalışılmaktadır. Anket verileri, SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiş ve elde edilen bulgular kentin kentsel değişim süreci ile birlikte ele alınarak değerlendirme yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kentleşme Türkiye Eskişehir; Kentsel yenileme Türkiye Eskişehir; Kent planlaması Türkiye Eskişehir