Verimlilik-ücret ilişkisi : - Koç, Fatih (Anadolu Üniversitesi, 1997)
Verimlilik-ücret ilişkisinin kurulması günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üzerinde önemle durduğu bir konudur. Verimlilik-ücret ilişkisi, ülkeler için gelir dağılımı, ücretler, maliyetler gibi temel değişkenler arasında önemli ve somut ilişkiler kurulmasına yardımcı olur. Bu ilişkin kurulması ekonomik kalkınma, istihdamın geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi ve rekabet gücünün artması bakımından da büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla biri diğerinin tamamlayıcısı olan verimlilik ve ücret kavramlarına gerekli önemi vermekle bu ilişkiyi kurmak faydalı olabilecektir. Bu çalışma da, Türkiye İmalat Sanayi içinde seçilen tekstil ve kimya sektörlerinde verimlilik ücret ilişkisi karşılaştırmalı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, verimlilik ve ücret kavramları çeşitli yönleri ile ele alınmıştır. İkinci bölümünde ise verimlilik ve ücret ilişkisinin anlamı, kurulma yolları ve imalat sanayinin seçilmiş iki sektöründe bu ilişkinin durumu incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ücretler ve işgücü verimliliği; Dokuma sanayii Türkiye