Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimine dayalı para politikası üzerine çalışmalar: Kredibilite, finansal istikrar, Taylor kuralı ve Phıllıps eğrisi ilişkisi - Yıldırım, Gözde (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu tezde, Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimi döneminde para politikası çerçevesine ilişkin öne çıkan unsurlar kapsamında merkez bankasının para politikası dinamikleri kapsamlı ampirik analizler aracılığıyla incelenmektedir. Her üç bölümde de ilgili araştırma konusuna yönelik model tahminleri simetri ve asimetri varsayımları altında hem doğrusal hem de doğrusal olmayan ARDL (NARDL) yöntemleri aracılığıyla yürütülmüştür. Birinci bölümde, TCMB'nin kredibilite inşa etme davranışlarını araştırmak amacıyla, 2002:01-2021:10 dönemi için kredibilite kaybı terimi ile genişletilmiş çeşitli Taylor-tipi tepki fonksiyonu spesifikasyonu tahminleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, güçlü asimetri bulgusu altında, TCMB'nin zayıf kredibilite inşa etme motivasyonunu ortaya koymaktadır. İkinci bölümde, TCMB'nin faiz oranı belirleme kararlarında finansal istikrar kaygılarının etkili olup olmadığını incelemek üzere, 2002Q1-2021Q2 dönemi için çeşitli Taylor-tipi tepki fonksiyonları tahmin edilmiştir. Asimetrik etkilerin varlığını ortaya koyan ampirik bulgular, TCMB'nin reel döviz kuru gelişmeleri karşısında özellikle TL'nin değer kazanmasını önlemeye yönelik bir tutum sergilediğini; kredi gelişmeleri karşısında ise doğrudan finansal riskleri önlemeye yönelik müdahale etmediğini göstermektedir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de 2002Q1-2021Q2 döneminde enflasyon dinamiklerinin incelenmesi amacıyla hibrit Yeni Keynesyen Phillips eğrisi tahminleri gerçekleştirilmiş ve enflasyon dinamiklerinin doğrusal olmayan genişletilmiş ve hibrit bir Yeni Keynesyen Phillips eğrisi aracılığıyla açıklanabileceğini gösteren bulgulara ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Para politikası, Kredibilite, Finansal istikrar, Enflasyon dinamikleri, Yeni Keynesyen Phillips eğrisi, ARDL, NARDL