Bazı 1-metilen-2,3-diaril-1,2-dihidropirazino-[1,2-a]benzimidazol türevlerinin sentezi ve antikanser ve anti-hiv etkilerinin araştırılması - Abu Mohsen, Usama (Anadolu Üniversitesi, 1999)
Bu çalışmada, bazı 1-metilen-2,3-diaril-1,2-dihidropirazino[1,2-a] bezimidazol türevlerinin sentezlenmesi ve antikanser ve anti-HIV-1 etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bileşikleri sentez için önce, 2-asetilbenzimidazol ile değişik a-bromoasetofenon türevleri aseton içinde potasyum karbonat varlığında reaksiyona sokularak, sonra başlangıç maddeleri olan 1-(2-aril-2-okzoetil)-2-asetilbenzimidazol türevleri elde edildi. Bu bileşiklerin uygun anilin türevleriyle asetik asid içerisinde ısıtılmasıyla yeni onbir adet 1-metilen-2,3-diaril-1,2-dihidropyrazino[1,2-a]bezimidazol türevleri elde edildi. Elde edilen bilşiklerin saflıkları İTK ile kontrol edildikten sonra erime dereceleri saptandı. Bileşiklerin yapıları, UV, IR, 1H-NMR ve MS spektroskopik analiz verileri ve elementel analiz sonuçları kullanılarak aydınlatıldı. Bileşiklerin antikanser ve anti-HIV-1 etkilerini araştırıldı. Elde edilen sonuçlara göre bileşiklerin kayda değer antikanser etkiye sahip oldukları saptandı. Anti-HIV-1 etki testi verilerine göre bileşiklerimizin etkisiz oldukları görüldü.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Antineoplastik maddeler; Benzimidazol