Eskişehir-Alpu Ovası su sondaj verilerinin CBS kullanılarak yorumlanması - Uysal, Hasan H (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Su, yaşam için temel bir maddedir. Gelecekte insanlığın bu doğal servetten temiz ve sağlıklı bir şekilde yararlanabilmesi, onun en uygun ve ekonomik şekilde kullanılması ve korunmasına bağlıdır. Bu çalışmada, çalışma alanındaki verimli bölgelerin tespitinde ihtiyaç duyulan su kalite ve miktarının saptanması için Devlet Su İşleri tarafından 1954-2004 yılları arasında Alpu Ovasında açılan kuyulardan sağlanan veriler ve 2007 yılı kimyasal analiz sonuçları Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak yorumlanmıştır. Bu çalışmada, kuyu loglarının bütün verileri kullanılarak Alpu Ovası'nın sayısal haritaları hazırlanmıştır. Bu veriler esas alınarak Geomedia 5.0 programında bazı sorgulamalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Alpu Ovası'ndaki sondaj kuyusu verilerinin bir araya getirilip; ovadaki yeraltı suyu özellikleriyle ilgili her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabilmek için düzenli bir şekilde bilgisayar ortamında saklanmasıdır. Bunun yanında bu çalışma sayesinde bilgisayar ortamındaki veriler gerektiğinde kolaylıkla güncellenebilecektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Coğrafi veri sistemleri; Uzaktan algılama; Yeraltı suları Türkiye Eskişehir