Üç boyutlu çizim ve yazıcı teknolojilerininseramik tasarımına etkileridekonstrüksiyonseramik çaydanlık form önerileri - Tutaş, Veli (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Günümüzde bilgisayar destekli çizim ve üç boyutlu yazıcı teknolojileri, seramik tasarım alanında yeni ifade biçimlerine olanak sağlamaktadır. Bu teknolojiler, geleneksel üretim yöntemlerinin sınırlarını aşarak, tasarımcılara daha özgür ve yaratıcı olmaları konusunda yeni ufuklar açmaktadır. Bilgisayar destekli çizim programları, seramik formların dijital olarak modellenmesini sağlamakta ve bu sayede formlar farklı açılardan incelenebilmekte, değişiklikler yapılıp üretim öncesi detaylı ön izlemesi sağlanabilmektedir. Üç boyutlu yazıcı teknolojileri ise seramik tasarımını bir adım öteye taşımakta, dijital modellerin fiziksel seramik nesnelere dönüştürülmesine olanak vermektedir. Geleneksel üretim yöntemlerinin kısıtlamalarından kurtularak, karmaşık formların daha hızlı oluşturulmasına olanak tanımaktadır. Dekonstrüksiyon kavramı, seramik tasarımında yeni bir bakış açısını ortaya koymaktadır. Formların parçalanması, yer değiştirilmesi, çoğaltılması/eksiltilmesi ve yeniden birleştirilmesi ile ortaya çıkan eserler, dekonstrüktif yaklaşımı ifade edebilir. Dekonstrüksiyon ile üç boyutlu yazıcı teknolojileri birleştiğinde, tasarımcıların benzersiz formlar yaratmalarına olanak verebilir. Bu tez çalışması, bilgisayar destekli çizim programları, üç boyutlu yazıcı teknolojileri ve dekonstrüksiyon kavramını detaylı bir şekilde incelemektedir. Araştırmanın teorik çerçevesi doğrultusunda, dekonstrüktif yaklaşım benimsenerek özgün seramik çaydanlık tasarımları geliştirilmiştir. Bu tasarımlar, üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak dijital ortamdan fiziksel modellere dönüştürülmüş ve kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Uygulamalı nitelik taşıyan bu tez çalışması, teorik bilgilerin pratiğe aktarılmasına olanak sağlamış, böylece seramik tasarımında yenilikçi yaklaşımların potansiyelini somut örneklerle ortaya koymuştur. Bu araştırma, çağdaş teknolojilerin ve dekonstrüktif tasarım anlayışının seramik sanatına entegrasyonunu göstererek, alandaki yeni ifade biçimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik, Tasarım, Üç boyutlu çizim, Üç boyutlu yazıcı, Dekonstrüksiyon, Çaydanlık