Akut tubuler nekroz proflaksisinde postiskemik sistemik prostaglandin E1'nin etkisi : - Batum, Serdar (Anadolu Üniversitesi, 1988)
İskemiye bağlı akut tubular nekrozun önlenmesinde, ekzojen PGE in, postiskemik, sistemik etkisini araştırmak amacıyla 21 adet sokak köpeğinde, ibuprofen ile endojen prostaglandin sentezi inhibe edildikten sonra sağ nefrektomi yapıldı. Daha sonra sol renal pedikül, 60 gün süreyle klempe edildi. Kontrol grubunu oluşturan hayvanlara, deney süresince sadece izotonik NaCI solüsyonu verilirken diğer gruba klempin açılmasından 5 önce başlanarak, 2 saat süreyle 400 ngr/kg/dk dozunda PGE intravenöz olarak verildi. Vazodilatör etkileri olduğu bilinen ve bu konuda kullanılmış maddelerin aksine, PGE in, iskemi sonrası, sistemik verildiğinde de renal fonksiyonları çok önemli oranda koruduğu görüldü. Bu bulgularımız histopatolojik olarak da doğrulandı.
Sadece digital formatta erişilebilir.
Keywords: Akut tubuler nekroz; Akut böbrek yetmezliği