Hayatta kalan kavramının belgesel sinemaya izdüşümleri - Mayuk, Nazlı (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Hayatta kalan kavramı hayatının herhangi bir döneminde cinsel şiddete maruz kalmış bireyler için "mağdur" veya "kurban" yerine kullanılmaktadır. Bu kavram farklı bakış açıları sunan dil(ler) ve kavram(lar) arayışında olan feminist çalışmaların içinde doğmuştur. Queer çalışmaların feminizme eklemlenmesiyle "dil" normları sarsmak için kullanılmıştır. Bu anlamda, feminizm ve queer cinsel şiddet mitleriyle mücadele etmek ve hayatta kalanı güçlendiren stratejiler geliştirmek için önemli bir araç haline gelmiştir. Bu çalışma feminist ve queer araştırmalardan ve belgesel sinema literatüründen faydalanarak (cinsel şiddetten) hayatta kalan kavramının belgesel sinemaya yansımalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle hayatta kalan kavramının işaret ettiği olasılıklar tartışılacak ve sonrasında örneklem olarak belirlenen Dreamcatcher (Longinotto, 2015), Primas (Bari, 2017) ve Paternal Rites (Rosskam, 2018) adlı belgeseller hayatta kalan kavramının işaret ettiği olasılıklar bağlamında çözümlenecektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Feminizm ve sinema; Hayatta kalan, Belgesel sinema, Feminizm, Queer, Cinsel şiddet, Dönüştürücü sanat.