Sosyal bilgiler eğitiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının 5. sınıf öğrencilerinin çevre okuryazarlığına etkisi - Yıldız, Çağlar (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde Proje Tabanlı Öğrenme (PTÖ) yaklaşımının öğrencilerin çevre okuryazarlıklarına etkisini incelemektedir. Açıklayıcı karma desenle gerçekleştirilen araştırmaya, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bir devlet ortaokulunda öğrenim gören öğrenciler ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri katılmıştır. Araştırmanın deneysel süreci ikisi pilot yedisi asıl uygulama aşama olmak üzere dokuz hafta sürmüştür. Veriler başarı testi, çevre okuryazarlığı ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına uygulama öncesi ve sonrasında uygulanan testler sonucunda, deney grubunun çevre okuryazarlığı bilgi boyutunda anlamlı bir artış olduğu, ancak davranış ve tutum boyutlarında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Gruplar içi başarı, davranış ve tutum puanları karşılaştırıldığında, deney grubunda anlamlı farklılık görülmüş, kontrol grubunda ise böyle bir fark tespit edilmemiştir. Nitel analizler ise öğrencilerin ve öğretmenin süreçle ilgili deneyimlerini detaylandırarak nicel bulguları desteklemiştir. Öğrenciler, PTÖ yaklaşımının çevresel konulara olan ilgilerini artırdığını, öğrenmeyi daha anlamlı hale getirdiğini ve iş birliği, problem çözme gibi beceriler geliştirmelerine katkıda bulunduğunu ifade etmiştir. Öğretmen ise PTÖ yaklaşımının öğrencilere aktif öğrenme fırsatları sunduğunu, ancak zaman yönetimi ve rehberlik gibi konularda bazı zorluklar yarattığını belirtmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal Bilgiler, Proje tabanlı öğrenme, Çevre okuryazarlığı, Açıklayıcı karma desen