Sıcak su kaynaklarından termofilik bakteri türlerinin izolasyonu ve identifikasyonu - Ercan-Akkaya, Seda (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bu çalışmada; Gazlıgöl, Gecek, Ömerli, Hüdai, Sarıcakaya, Gediz, Eynal ve Kızıldere kaplıcalarından alınan sıcak su örneklerinden optimum 60°C ve 75°C'de izole edilen termofilik bakterilerin, biyokimyasal testler, SDS-PAGE analizi % G+C oranlarının saptanması, yağ asidi analizleri ve 16S rDNA dizi analizleri yapılarak, identifikasyonları yapılmış ve enzimatik özellikleri araştırılmıştır. 16S rDNA dizi analizi sonuçlarına göre, iki adet Gr(-) bakterinin Thermus thermophillus ve Meiothermus taiwanensis türlerine ait yeni alt türler olabileceği sonucuna varılmış, yedi adet sıcak su kaynağında bulunan bakteriyal çeşitlilik belirlenmiş, bu kaynaklarda Geobacillus ve Thermus türlerinin yaygın olarak bulunduğu tespit edilmiş, Archaea izolasyonu ise yapılamamıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Termal sular; Termofilik bakteriler