M.Ö. IV. binyıl-M.Ö. I. binyıl arasında Dağlık Phrygia Bölgesi'nde yerleşim modelleri - Polat, Yusuf (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Günümüzde Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya İl sınırları içinde yer alan, bereketli ovalara, derin vadilere ve ormanlık alanlara sahip Dağlık Phrygia Bölgesi, M.Ö. IV. Binyıldan I. Binyıla kadar geçen süreçte farklı kültür ve uygarlıkları bünyesinde barındırmıştır.Çalışmamızda M.Ö. IV. Binyıl ile M.Ö. I. Binyıl arasında Dağlık Phrygia Bölgesi'ndeki yerleşmelerin, bölgenin coğrafi özellikleri ve topoğrafık yapısıyla olan ilişkisi tespit edilerek yorumlanmıştır. Bu çalışmalar sırasında, Coğrafi Bilgi Sistemi programlarının çalışma sisteminin bir bölümünü oluşturan, var olan haritalar program üzerine koordinatlı atılarak her bir dönem ayrı bir harita üzerinde gösterilmiştir. Böylece Dağlık Phrygia Bölgesinde saptanmış olan arkeolojik yerleşmelerin dönem ve buluntu farklılıklarına göre ayrı ayrı haritaları üretilmiş ve görsel analiz yapılmıştır. Aynı zamanda bu süreç içinde, farklı kültür evrelerinin yerleşim stratejilerindeki dönemsel farklılıkların ortaya konulması ve topoğrafıkyapıyı da göz önünde bulundurarak hangi tür yerleşimlerin nasıl bir topoğrafık yapıdan faydalanarak yoğun olarak kullandığının saptanması da ele alınmıştır. Bu çalışma kapsamında bölgede toplam 40 Höyük, 24 kale, 6 adet düz yerleşme, 25 nekropol değerlendirilmiştir.Çalışmamızın ilk bölümünü Dağlık Phrygia Bölgesi'nin fiziki coğrafyasının tanımı, ikinci bölümde antik kaynaklar ve arkeolojik veriler ışığında Dağlık Phrygia Bölgesi'nin Tarihi Coğrafyası, üçüncü bölümde bölgede yer alan yerleşmeler, yerleşim tiplerine göre gruplara ayrılarak tanıtılmıştır. Son olarak yerleşim tiplerinin coğrafi konum ve topoğrafık yapılarına göre genel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Coğrafi veri sistemleri