Hava aracı bakım kuruluşlarında JAR 145 ve ISO 9000/2000 standartlarına uygunluk için öz değerlendirme - Açıkel, Gürkan (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Havacılık Otoriteleri Birliği (JAA); havacılık güvenliğini düzenleyici standartlar ve prosedürler geliştirmek vc yerine getirmek için işbirliği anlaşmasına varan Avrupa ülkelerinin sivil havacılık otoritelerinin temsil edildiği Avrupa Sivil Havacılık Konferansının (ECAC) birleşik kuruluşudur. JAA; sivil hava taşımacılığında yüksek ve tutarlı emniyet standartları sağlamak ve Avrupa'daki rekabeti daha adil hale getirmek için Ortak Havacılık Kurallarını (JAR) ve ilgili rehberlik, idari dokümanlarını yayınlar. JAA tarafından, hava aracı bakım kuruluşlarında bulunması gereken şartları açıklayan JAR 145'in yayınlanmasında ana hedef hava araçlarında gcrçekleştirilecek bakımlarda yüksek kalite standartlarını sağlamaktır. Bu araştırmada hava aracı bakım kuruluşlarında ISO 9000 Yönetim Sistemleri standartlarında toplam kalite yönetimi yaklaşımının kabul edilmesinin JAR 145 şartlarının sağlanması ve yüksek kalite standartlarına ulaşılması için uygun bir yaklaşım olduğu önerilmiştir. Buna göre hava aracı bakım kuruluşlarının JAR 145 ve ISO 9000 Yönetim Sistemleri standartlarında toplam kalite yönetimi ilkelerine uygunluklarının değerlendirilmesi için bir öz değerlendirme modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen öz değerlendirme modeli örnek olarak Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Aracı Bakım Kuruluşunda uygulanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Havayolları Kalite kontrolü; Sivil havacılık Kalite kontrolü; Toplam kalite yönetimi Değerlendirme; ISO 9000 seri standartlar; Kalite güvencesi Standartlar