Bazı benzimodol türevlerinin asitlik sabitleri (pKa) ile hidrojen bağı yapma özelliklerinin incelenmesi - Severcan, Fatma (Anadolu Üniversitesi, 1985)
Bu çalışmada 2-konumunda substituent içeren bazı benzimidazol türevlerinin molekül içi (intra moleküler) hidrojen bağı yapma özellikleri incelenmiş ve hidrojen bağı yapma özelliği ile maddelerin asitlik sabitleri (pKa) arasındaki uyum araştırılmıştır. 2-Konumunda alkil grubu içeren türevlerin molekül içi hidrojen bağı yapma olasılığının çok az buna karşın aynı konumda heteroatomlu grup içeren ve alkil halojenür içeren türevlerin ise proton verme olayındaki duyarlılıklarının az olması nedeniyle, 6.25 ve 8.33 kez daha az, hidrojen bağı yapma olasılığının büyük olduğu sonucuna varılmıştır.